top of page

Avelspolicy

En policy är en avsiktsförklaring och riktlinjer för att styra beslut och uppnå önskade mål.

Att lägga hjärta, sinne, intellekt och själ även i de minsta handlingarna, det är hemligheten till framgång.
 • Ingen avel utan mål
  All avel sker för att nå planerade mål. Målen kan du läsa mer om nedan.
  Kullar tas främst för att nå mina mål men bara när det finns tillräckligt stor efterfrågan på ungarna som inte sparas.

   

 • Stamtavlor och härstamningsbevis
  Alla kaniner har papper som visar minst 2 generationer bakåt.
   

 • Defekter och hälsa
  NOLLTOLERANS mot defekter. Kaninernas stam undersöks noga innan de går i avel och skulle något dyka upp så avlutas linjerna med tydlighet. Kaniner i avel ska vara i toppkondition och helt friska.

   

 • Ras - Dvärgvädur
  Alla kaniner är dvärgvädurar och alla kaniner jobbas mot SKAFs avelsstandard vad gäller Dvärgvädurens kroppsform och egenskaper.

   

 • Färg
  Inga färger kombineras som ger upphov till sjukdomar. Det vitörade anlaget jobbar vi lite extra med när det finns möjlighet hos individer som uppfyller även de andra kraven. Vitörat är inte godkänt för utställning i dagsläget men målet är att lyckas få den godkänd. Ett långsiktigt projekt där valet av avelsdjur är viktigt.

   

 • Rätt förutsättningar för ett långt liv
  Alla kaniner föds upp med högsta respekt och omsorg, varje litet liv är värdefullt. Kvalitétsfoder, bra rutiner, utevistelse, hanteras och klappas varje dag och förbereds för ett långt liv antingen hos oss eller hos nya kaninägare.

Dvärgvädur
Dvärgvädur

   Egenskaper hos föräldradjuren:   

 • Trevligt temperament
  Nyfikna, kontaktsökande och lugna att hantera. Ingen kanin i avel ska uppvisa dålig temperament, vakta revir eller vara svårhanterad för varken vuxen eller barn. 
   

 • Renliga kaniner
  Rumsrena kaniner som använder toalettlåda, de som inte klarar av detta och är riktiga "skitgrisar" används inte i avel. 
  Hanar ska inte vara "haniga" och skvätta eller bete sig frustrerat.
  De ska vara lättskötta i både omgivning och sig själva.

   

 • Bra mammor
  Kaninhonorna ska ha en historik av att vara goda mödrar, bakåt i släkten och även själv vara det. Ta hand om alla ungar, bygga bra bon och inte vara avvisande i ungarnas tidiga ålder. 
   

 • Kaninsociala egenskaper
  Honor ska ha bra sociala egenskaper och bor i grupp, minst 2 st tillsammans, även under kull.
  Fertila hanar måste hållas ensamma av säkerhetsskäl.

Dvärgvädur
kaninungar
Dvärgvädur

   Grevie Kaningård, utveckling och mål:   

 • Stort boende med hage
  Alltid sträva efter så stora burar som möjligt för mest rörelsefrihet och att alla kaniner har tillgång till gräshage på dagtid.
  Pågående projekt:

  -Lekstuga med hage för större gruppboende av honor.
  -Avelsboxar i kaninstallet.
   

 • Höja kaninens status som sällskapsdjur
  Alla kaniner registreras i Sveriges Kaninvälfärdsförening och jag stöttar dem genom mitt medlemskap för att höja kaninens status. Ingen prutning eller rabatt och jag väljer noggrant vem som får köpa kaninerna. Levande djur är inga impulsköp eller presenter. De ska leva ett värdigt liv på 10 år.
   

 • Öka kunskap om kaniner
  Stötta och hjälpa mina kaninköpare och  i mån om tid även andra kaninintresserade. Dela kunskap, ge tips på kurser och bra faktamaterial, anordna träffar via kaningården för att träffa likasinnade och utbyta erfarenheter. Samarbete med företag och veterinärer för bättre kaninanpassade produkter och vaccinationsträffar.

   

 • Extra hjälp till nya ägare
  Jag tycker att det är oerhört viktigt att jag tar ansvar för de kaniner som föds här, även när de inte längre bor här! Kaninägare kan alltid fråga om råd och ringa mig dygnet runt vid akuta omständigheter och kaniner som mot förmodan inte kan stanna i sitt nya hem får komma tillbaka hit.

   

 • Aldrig sluta utvecklas
  Kanske den viktigaste punkten! Aldrig vara nöjd. Alltid hålla mig uppdaterad om det senaste inom kaninvälfärd, deras levnadssätt, forskning, erfarenheter, utveckla kaningården och hela tiden jobba mot förbättringar.

   Varför avlar jag?   
Nr 1! Jag älskar kaniner, speciellt dvärgvädurar! Det är trevliga anpassningsbara djur som är ärligt snälla om de behandlas väl. De har humor, glädje och livskraft. Jag kan skriva i en evighet om varför dvärgväduren är så bra men jag ska försöka hålla mig till frågan om avel på denna sida.
Jag har alltid haft ett stort intresse för avel och uppfödning. Jag tycker att det är oerhört spännande att följa med hela vägen från parning till fullvuxen kanin. Det har alltid varit väldigt fascinerande på något vis att se de små växa och göra det bästa för att dem ska må bra, vara med och påverka. Utvärdera hur det går, hitta förbättringar till nästa gång och jobba mot mål. Jag tycker att det är väldigt kul att träffa blivande kaninägare och hjälpa dem med sina kaniner. Det händer mycket när man håller på med avel och det är aldrig tråkigt eller enformigt. 

 

   Vad är mina mål?    
Kort och gott så vill jag ta fram kaniner som är mycket snälla i temperament, både mot människor och andra kaniner. De ska vara friska, lättskötta, tåliga och långlivade. Gärna ha ett tilltalande utseende (vitörad) men personlighet kommer alltid först.

Jag vill även nå ut med rätt information till kaninköpare och öka kunskapen kring kaniner överlag. Jag hoppas även kunna vara en inspirationskälla för andra uppfödare att ge sina kaniner mer glädje, att öka burstorlekar, aktivera kaninerna mer, hantera mer och även ställa mer krav på sina egna kaninköpare så att mindre kaniner hamnar till omplacering. Vi uppfödare har stor inverkan på kaninens öde, det är vi som bestämmer hur deras liv blir.

bottom of page